V prvej časti článku o tom prečo je káva drahšia, sme sa zamerali hlavne na opis rozdielov a výhod, ktoré vám prináša naša káva zo slovenskej pražiarne oproti bežnej supermarketovej, lacnej, káve. Ak ste si ho ešte nestihli prečítať, tento článok nájdete tu.
V tejto, druhej, časti článku nájdete hlavné dôvody, kvôli ktorým je káva všeobecne drahšia ako kedykoľvek predtým a cenovo je na svojich maximách za posledných 50 rokov.
Počasie a klimatické zmeny
Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich cenu kávy je počasie. Káva je veľmi citlivá na klimatické podmienky. Teplotné výkyvy, nepredvídateľné dažde a extrémne suchá môžu mať katastrofálne následky na úrodu. Klimatické zmeny môžu dramaticky znížiť produkciu kávy.
Napríklad Brazília, najväčší svetový producent kávy, zažila v nedávnom období nezvyčajné mrazy a suchá, ktoré vážne poškodili úrodu. Tieto nepriaznivé podmienky znížili množstvo dostupných kávových zŕn na trhu, čo automaticky zvýšilo ich cenu.
Aktuálne veľký problém s produkciou má aj Vietnam. Vietnam je hlavným producentom robusty, druhu kávy, ktorá sa často používa v instantných kávach a ako súčasť zmesí na espresso. Nezvyčajné obdobia sucha nasledované intenzívnymi dažďami vo Vietname narušili pestovanie a zber úrody. Tieto výkyvy počasia spôsobili výrazné zníženie produkcie, čo malo taktiež priamy dopad na globálne ceny kávy.
Pandémia COVID
Aj keď je pandémia COVID-19 v jej najväčšom rozsahu snáď zažehnaná, spôsobila značné narušenie globálnych dodávateľských reťazcov a jej dôsledky tu máme doteraz. Uzávery, karantény a obmedzenia v medzinárodnej doprave spôsobili oneskorenia a zvýšené náklady na prepravu kávy. Tento logistický chaos prispel k zvýšeniu cien, keďže prepravné náklady sa premietajú do konečnej ceny produktu.
Nárast nákladov
Politická nestabilita a ekonomické problémy v krajinách, kde sa káva pestuje majú výrazný vplyv na produkciu a export kávy. Navyše, celkovo stúpla aj cena vstupných materiálov, ako sú hnojivá, palivá a pracovná sila. Pestovatelia kávy teda čelia vyšším nákladom na pestovanie a spracovanie kávových zŕn, čo ich núti zvyšovať ceny, aby pokryli tieto dodatočné výdavky. Zvýšené náklady na výrobu sú ďalším faktorom, ktorý tlačí ceny kávy nahor.
Zvýšený dopyt
Možno by ste povedali, že dopyt po káve je menší a ľudia sa ju snažia nahradiť inými nápojmi ako napr. aktuálne obľúbenou matchou. Podľa Medzinárodnej organizácie pre kávu (ICO) však globálna spotreba kávy naďalej rastie ročne približne o 2-3%, čo je významný ukazovateľ toho, že káva zostáva jedným z najpopulárnejších nápojov na svete. No vysoký dopyt a obmedzená ponuka vďaka klimatickým a ekonomickým zmenám spôsobili, že cena kávy prirodzene narástla.
Rastúci dopyt po káve vyplýva aj z toho, že káva už nie len spálený nápoj s horkou chuťou ako to bývalo kedysi.
Ľudia sa čoraz viac zaujímajú o kvalitu a pôvod kávy. Specialty coffee, fair trade a organické kávové produkty sú čoraz populárnejšie, čo tiež zvyšuje celkový dopyt po káve a hľadaní rôznych lokálnych pražiarní a kaviarní, ktoré takúto kávu ponúkajú. To je aj jeden z dôvodov, pre ktoré vznikla naša KAAN Roastery – ponúkať vám kvalitnú výberovú kávu a ukázať vám, že káva nie je len nudná a horká a musíte si do nej pridať 2 lyžičky cukru a mlieko aby bola piteľná. Naopak, môže to byť sám o sebe lahodný nápoj plný zaujímavých chutí.
Všetky tieto faktory spolu prispievajú k tomu, že cena kávy je na svojich cenových maximách. Počasie, klimatické zmeny, rastúce náklady na prácu a dopravu a zvýšený dopyt vytvárajú komplexnú sieť príčin, ktoré tlačia ceny kávy nahor.
Ak si teda potrpíte na kvalitu kávy, ktorú pijete (rovnako ako my) realita globálneho trhu nás bohužiaľ núti prispôsobiť sa novým cenovým hladinám.
Na druhej strane, pri každej šálke kávy od KAAN Roastery si môžete byť istý, že ste podporili farmárov a ich rodiny, ktorí každý deň bojujú s realitou klimatických a ekonomických zmien v priamom prenose. No napriek tomu neustávajú v úsilí priniesť nám kávu najvyššej kvality. Ich oddanosť a neúnavná práca nám umožňujú ponúknuť vám kávu, ktorá je nielen chutná, ale aj zodpovedne pestovaná.
Ochutnajte napríklad letnú limitku Mango Passion, zaujímavú Sumatru Kerinci, či novinku – micro-lot Costa Rica La Carretica .
Ak sa Vám článok páčil, prihláste sa do odberu newslettra a dostávajte tam všetky novinky a špeciálne ponuky.
Nezabudnite nám dať follow aj na sociálnych sieťach: