OZNAM:
Vážení zákazníci, od 15.7. do 28.7. máme dovolenku. V tomto období nebudeme spracovávať a odosielať objednávky ani odpovedať na e-maily. Objednávky prijaté v tomto období budeme odosielať dňa 29.7. Ďakujeme za pochopenie a tešíme sa na Vás opäť po návrate! 

Prečo je káva zo slovenskej pražiarne drahšia? (1.časť)

Každý milovník kávy vie, že výber kvalitného nápoja môže výrazne ovplyvniť váš deň. Pri porovnávaní cien kávy z rôznych zdrojov si možno kladiete otázku: Prečo je výberová káva pražená na Slovensku drahšia ako káva z masovo dostupných značiek? Odpoveď sa skrýva v niekoľkých kľúčových faktoroch, ktoré robia z výberovej kávy niečo výnimočné.

Starostlivý výber zŕn

Masové značky: Veľké reťazce často nakupujú kávové zrná vo veľkých objemoch a v kvalite, ktorá je nanajvýš priemerná. Často sú to zrná, ktoré boli napadnuté škodcami, či plesňou. Kávové čerešne sú zbierané strojovo, takže sa medzi nimi môžu vyskytovať aj nedozreté či prezreté čerešne. Často sú aj zmiešané z rôznych oblastí, aby vytvorili konzistentný, ale menej výrazný chuťový profil. Toto všetko sa potom odráža v nevybalansovanej a nepríjemnej chuti výslednej kávy. To však masovým značkám umožňuje udržať ceny na nižšej úrovni.

Výberová káva: Naopak slovenské pražiarne výberovej kávy, medzi ktoré patrí aj KAAN, sa zameriavajú na výber tých najlepších zŕn. Vyberáme si konkrétne farmy, na ktorých sa káva pestuje a spracováva v čo najvyššom štandarde. Každé zrnko je starostlivo ručne zbierané a ďalej triedené na viacerých úrovniach, aby bola zabezpečená čo najvyššia kvalita výslednej kávy, a to zaručuje aj jedinečný chuťový profil. Tento dôkladný výber znamená vyššie náklady, ale tiež vyššiu kvalitu.


Praženie s láskou a precíznosťou

Masové značky: Priemyselné praženie vo veľkých spoločnostiach je zamerané na efektivitu a konzistenciu. Proces je často automatizovaný a zameraný na veľké objemy, čo znižuje náklady. Káva je zároveň často prepražená, aby sa odstránili chuťové nedostatky, ktoré vznikajú z dôvodov zmiešania nedozretých, prezretých, či plesnivých zŕn.

Výberová káva: Praženie je jedna veľká alchýmia. U nás v KAAN každé praženie prispôsobujeme špecifikám zŕn z konkrétnej farmy, ktoré zvýrazňujú prirodzené chuťové vlastnosti každého zrnka. Tento starostlivý proces vyžaduje čas, zručnosti a vášeň. To sa prejavuje aj v konečnej cene, ale výsledkom je káva, ktorá stojí za každý cent.


Etika a udržateľnosť

Masové značky: Tak ako aj v iných oblastiach priemyslu a poľnohospodárstva, masová produkcia môže viesť k menej etickým obchodným praktikám. Tlak na cenu a množstvo môže negatívne ovplyvniť životné podmienky farmárov, ktorí často za svoju prácu dostanú mzdu, ktorá nepokrýva ani ich základné životné potreby. Masovým značkám to umožňuje ponúkať nižšie ceny za kávu.

Výberová káva: My, ako pražiareň výberovej kávy, kladieme dôraz na etický obchod a udržateľnosť. Spolupracujeme so spoločnosťami, ktoré majú priame vzťahy s farmármi, farmárom za ich prácu riadne zaplatia (a často vieme aj presne koľko), a tým zabezpečujú spravodlivé mzdy. Tento prístup je síce nákladnejší, ale podporuje dlhodobú udržateľnosť a spravodlivosť v kávovom priemysle.


Čerstvosť a jedinečnosť

Masové značky: Niektoré značky majú dobu spotreby aj 4 roky (niektoré možno aj viac). Ako po tomto období zabezpečíte čerstvosť? Káva z veľkých reťazcov je zároveň distribuovaná na veľké vzdialenosti, čo tiež ovplyvňuje jej čerstvosť a následne chuť. 

Výberová káva: KAAN káva má spotrebu 6 mesiacov. Kávu pražíme často na objednávku alebo ju pražíme v malých dávkach, aby bola dostupná na e-shope čo najčerstvejšia. Zároveň nakupujeme kávy z čerstvých zberov, takže každá šálka je jedinečná a ponúka bohaté a komplexné chuťové profily, ktoré nenájdete v masovo produkovaných kávach. 

To je výhoda toho, že sme malá slovenská pražiareň. Dovoľuje nám to dbať na kvalitu, čerstvosť a starostlivo vyberať zrná, ktoré vám budú chutiť. Samozrejme, že sa to prenáša aj do výslednej ceny kávy. 

Avšak investícia do výberovej kávy praženej na Slovensku sa oplatí. Hoci cena môže byť vyššia, dostávate produkt, ktorý je výsledkom starostlivého výberu, etických praktík a našej vášne pre praženie kávy. Výberová káva vám poskytne nielen nezabudnuteľný chuťový zážitok, ale aj vedomie, že podporujete udržateľné a spravodlivé praktiky. Takže nabudúce, keď budete uvažovať, akú kávu si kúpiť, nezabudnite, že za kvalitu a etiku sa oplatí priplatiť.

Ak by ste po prečítaní tohto článku radi podporili slovenskú pražiareň kávy, navštívte náš e-shop. Ak máte radi tradičnejšie chute, odporúčame vyskúšať našu čokoládovú Brazíliu Cerrado Fine. Ak ste za ovocnejšie chute, tak vyskúšajte Sumatru Kerinci alebo Burundi Masha.

Ak sa Vám článok páčil, nenechajte si ujsť aj druhú časť, v ktorej ozrejmíme, prečo je cena kávy celkovo na svetových maximách. Prihláste sa do odberu newslettra a dostávajte tam aj novinky a špeciálne ponuky.  

Nezabudnite nám dať follow aj na sociálnych sieťach:

Ďalšie články

Pink strawberry coffee

Sezóna jahôd je tu. Bola by škoda to nevyužiť a tak sme si pre vás pripravili recept pre všetkých milovníkov ružovej farby 🙂

Čo robí pražiareň kávy?

Nedávno sme zobrali našich kamošov k nám do pražiarne, spravili sme im kávu, rozprávali sme sa čo máme nové a zrazu z kamoša vyšla otázka: “Čiže, čo vy tu vlastne robíte? Kúpite zrná, zabalíte ich a predávate pod svojou značkou?”

Vyhľadať